Tamme Wierenga
Lichaamsgerichte psychotherapie: Liefdeskracht
Lichaamsgericht therapeut
Bonte Kraailaan, 24
1343AJ Almere - (FL)


Introductie
Lichaamsgerichte psychotherapie in Almere
Praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie in Almere
Welkom in mijn praktijk Liefdeskracht ! Ontdek hoe ik je kan ondersteunen op jouw reis naar welzijn en groei. Het is een praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie. Ik ben daar als therapeut in opgeleid met als specialisatie 'ondersteuning bij trauma'. Je kunt in mijn praktijk terecht voor een grote verscheidenheid aan problemen die je in je leven tegen kunt komen. Stress, angst, burn-out, trauma, existentiële uitdagingen, algemene levensvragen of meer algemeen: 'Ik zit niet lekker in mijn vel.'
Op deze site kun je lezen wat ik zoal te bieden heb, wat de therapie inhoudt, wie ik ben, mijn tarieven en hoe je met mij in contact kunt komen. Informatie voor je denkende deel. Tijdens de therapie gaan we ons echter meer bezig houden met voelen en ervaren (in het lichaam). Als je geïnteresseerd ben geraakt nodig ik je graag uit voor een gratis kennismaking (‘klik’) gesprek.
Jij als persoon...
Iedereen heeft zijn eigen unieke combinatie van talenten, gevormd door genen en opvoeding, een combinatie van "nature" en "nurture" dus. Elke persoon is uniek en heeft iets unieks te bieden aan de wereld. Ik denk dat ieder individu zo uniek is dat niemand anders kan bieden wat hij of zij biedt. Als jij je missie niet leeft, dan mist de wereld iets.
En dat is volgens mij de zin van het leven: realiseren dat jij belangrijk bent en dat de wereld iets zou missen zonder jou. Jouw liefdeskracht is je vermogen om onvoorwaardelijke liefde te hebben voor jezelf, voor je eigen innerlijk kind, en voor anderen. Dat heb je van nature, maar in veel gevallen hebben we dit (lang geleden) afgeleerd. Je kunt het opnieuw leren.
Het doel van de lichaamsgerichte psychotherapie is om jou te ondersteunen – in een veilige omgeving - je eigen kracht te ontdekken en te genieten van jouw unieke talenten. Door jezelf toe te staan je gevoelens te ervaren (in je lichaam), krijg je meer inzicht in je automatische reacties. Wanneer je je bewust wordt van je patronen van angst en liefde in verschillende situaties, heb je de mogelijkheid om bewust te kiezen hoe je wilt reageren, in plaats van automatisch te handelen. En, wat je ooit hebt aangeleerd – je overlevingsstrategie – is indien gewenst tot op hoge leeftijd met enige discipline ook weer af te leren !
Therapie bij Liefdeskracht
Eén van de meest voorkomende klachten tegenwoordig is overmatige stress, dat soms kan leiden tot een burn-out. Hiernaast kom ik vaak tegen: problemen in relaties, ontslag, het overlijden van een dierbare. Dat zijn heftige gebeurtenissen die oud zeer kunnen losmaken, trauma en onverwerkt verdriet. Dat kan tot gevolg hebben dat eerder werkende overlevingsstrategieën ineens in de weg gaan zitten. Soms is de exacte oorzaak van problemen niet meteen duidelijk. Het kan bijvoorbeeld komen door gebeurtenissen lang geleden, tijdens je kinderjaren, die je je niet meer bewust herinnert.
Tijdens onze gesprekken neem ik alles wat je met me deelt serieus, of het nu gaat over moeilijkheden die je hebt eegemaakt in je gezin, problemen op school of andere (minder) ernstig lijkende gebeurtenissen. We werken met de herinneringen en gevoelens zoals jij die nu hebt, en wat je nu ervaart in je lichaam. Door bewustzijn en discipline – middels lichaamsgerichte oefeningen - is heling mogelijk. Zie ook: ‘In
therapie’.
In therapie
In therapie – de praktijk
Lichaamsgerichte therapie draait in feite om het ervaren van je eigen gevoelens in je lichaam, die we emoties noemen. De therapie is cliëntgericht, dat wil zeggen toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Want ieder mens is uniek en de therapie-aanpak is dus afhankelijk wat jij op dit moment nodig hebt. In het algemeen probeer ik te voorkomen dat jij over je gevoelens heen stapt of ze verdooft. Wat we vaak doen door bijvoorbeeld hard te werken, televisie te kijken of wat extra te eten. Allemaal vormen van vermijding.
In therapie is het mijn doel om je te ondersteunen echt in contact te komen met je diepste gevoelens en om te begrijpen welke overlevingsstrategieën je mogelijk hebt ontwikkeld tijdens je jeugd. Soms kunnen die strategieën, hoewel ze ooit hielpen om met moeilijke situaties om te gaan, nu juist problemen veroorzaken. Denk aan overmatige boosheid, verdriet, angst of vreugde die misschien niet helemaal passen bij wat er op dit moment in je leven gebeurt.
Ik gebruik vaak het concept van het 'innerlijke kind', een soms hulpeloos deel van ons dat bang of verdrietig kan zijn. En dat het volwassen deel in ons nodig heeft om te kunnen helen. Het negeren van dit innerlijke kind, wat vaak gebeurt, kan leiden tot fysieke klachten of zelfs burn-out. We proberen dus niet de schuld bij externe factoren te leggen, maar richten ons op jouw persoonlijke ervaringen, zowel nu als in het verleden. En wat je er nu aan kunt doen.
De herapiesessies bestaan uit verschillende onderdelen: we voeren gesprekken om inzicht te krijgen en uitleg te geven over het proces. En we gaan aan de slag met oefeningen waarbij we teruggaan naar situaties uit je verleden en jouw innerlijke kind ontmoeten. Dit kan soms confronterend zijn en er kunnen emoties opkomen. Jij als volwassene blijft echter altijd aanwezig om je innerlijk kind te ondersteunen en te begeleiden. Soms maak ik gebruik van ademhalingstechnieken. Deze helpen om je denkproces te vertragen en je meer bewust te maken van je
lichaam. Zodat je makkelijker je gevoelens kunt ervaren, zonder dat je de grip op de realiteit verliest of jezelf verliest in een soort hypnose.
In therapie – de theorie
Binnen de lichaamsgerichte psychotherapie werken we veel met het innerlijke - gekwetste - kind, ook als er op latere leeftijd traumatische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. De metafoor van het innerlijke kind – feitelijk: als de emoties de overhand krijgen boven de ratio - kan helpen om te leren beter met die situaties om te gaan dan je destijds kon. Als ik deze therapievorm zou moeten samenvatten in twee woorden, dan zijn het 'bewustzijn' en 'discipline'.
Bewustzijn refereert aan het hebben van inzicht in je huidige situatie, terwijl discipline staat voor de bereidheid om te oefenen en anders te handelen, oftewel: verantwoordelijkheid te nemen. Oefeningen vinden plaats samen met de therapeut, maar ook thuis of op het werk. Aan bewustzijn en discipline zou je nog een derde element kunnen toevoegen, namelijk 'talent'. Het is belangrijk om je talenten te ontdekken en te volgen, en dingen te doen waar je goed in bent en plezier in hebt.
Het kan zijn dat iemand een managementfunctie heeft maar daar niet gelukkig is, en eigenlijk liever met houtbewerking bezig is. In zo'n geval zou die persoon kunnen onderzoeken of hij of zij daar iets mee kan doen. Dus cultiveer bewustzijn en discipline, en volg je talenten.
Mindfulness. Dit komt volgens mij neer op (zelf) bewustzijn. Mindfulness houdt in dat je je heel erg bewust bent van het nu: wat zijn je gedachten en gevoelens, welke sensaties ervaar je in je lichaam, wat zie en hoor je, wat is je lichaamshouding, hoe beweeg je. Voor mij is het dus een ander woord voor bewustzijn. Sommige mensen associëren het ook met spiritualiteit. Dankzij mindfulness – in combinatie met discipline – ben je in staat om via oefeningen op een andere manier met omstandigheden om te gaan als je gewend bent.
Dit alles brengt ons bij de vraag: hoe werkt deze therapie precies bij verschillende problematieken, zoals burn-out, angst, trauma en zingeving ? Zie ‘Hulp bij …’
Tarieven, vergoeding en beroepsorganisaties
Behandeltarief & vergoeding
Mijn behandeltarieven per sessie van ca. één uur zijn als volgt:
· minimum inkomen: 50 euro
· modaal inkomen: 70 euro
· 2x modaal of via werkgever: 90 euro
Na vijf sessies vindt er een tussenevaluatie plaats.
Kosteloos afzeggen kan tot 48 uur voor de afspraak.
Intake / kennismaking gesprek: gratis (ca. één uur)
Vergoedingen: Vergoeding bij je zorgverzekering is niet mogelijk
Beroepsorganisaties
Ik ben aangesloten bij de organisaties:
· Beroepsorganisatie: Collectief Alternatieve Therapeuten
· Geschillen/klachten: Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten
· Verzekering: Beroepsverzekeraar Aanvullende Therapeuten
· Praktijkcode: 110582023-10-04.
‘Vergoeding bij je zorgverzekering is niet mogelijk. Vandaar dat mijn tarieven ook zo schappelijk zijn. En ik een korte wachttijd heb.’
Cliënten aan het woord
“Ik mocht ervaren dat er meer is dan werk. Onvoorwaardelijke liefde stroomt in mij en maakt me krachtig !”
“Fijn te ervaren dat mijn angsten niet alleen mijn vijanden zijn maar ook mijn vrienden.”
“Ik kan nu voelen hoe moeilijk ik het vind om aan te geven als iemand over mijn grens gaat.”
“De gedachte dat ik nu tegen mijn geliefde kan zeggen dat ik angst voel ontroert me.”
“Ik ben heel erg blij dat ik weer contact heb met mijn zus, en zelfs met haar op vakantie ga.”
“Ik ben zelf therapeut, maar de kracht van deze therapie heeft me positief verrast.”
“Ik voel me hier heel veilig. Ik heb dingen verteld die ik nog nooit met iemand heb gedeeld.”
De therapeut – over mijzelf
Ga iets doen met je gevoel in plaats van met je hoofd (Aumm)
Mijn naam is Tamme Wierenga, geboren en getogen op een boerderij in Groningen, waar ik ook natuurkunde heb gestudeerd. Ik heb jarenlang in het bedrijfsleven gewerkt. Na een lastige periode in mijn leven, waarbij ik zowel mijn baan als mijn relatie verloor, besefte ik dat er iets moest veranderen. Zelf-help-boeken hielpen niet. Iemand zei: ‘Je moet iets gaan doen met je gevoel.’ Dat leidde me uiteindelijk naar de opleiding Aumm in
lichaamsgerichte psychotherapie. Een ervaring die mij enorm hielp om bewuster en gedisciplineerder te leven. En mijn talenten te ontdekken.
Eigen praktijk als therapeut en Trauma therapie opleiding (Aumm)
Na mijn opleiding heb ik besloten de volgende stap te zetten en als therapeut te gaan werken. Voordat ik mijn eigen praktijk begon in 2019, heb ik ook nog een traumatherapie-opleiding gevolgd bij hetzelfde instituut. Deze opleiding, die veel dieper ingaat op de werking van het autonome zenuwstelsel en de impact daarop van traumatische gebeurtenissen, heeft me uitgerust met de kennis om meer mensen te helpen, of het nu gaat om emotioneel herstel of traumabegeleiding.
Dankbaar voor mooie reis
Mijn achtergrond in de natuurkunde en ervaring in de IT-sector bieden me een uniek perspectief in de therapeutische wereld. De overstap van een technische omgeving naar een emotioneler werkveld was in het begin een grote aanpassing voor mij, maar het leren begrijpen en articuleren
van mijn eigen gevoelens heeft me in staat gesteld anderen effectiever te helpen. Ik ben dankbaar dat ik deze reis heb gemaakt en dat ik nu anderen kan ondersteunen om hun eigen weg naar herstel te vinden.
Een veilige plek
In mijn therapie staat veiligheid voorop. Voor sommige mensen betekent dit dat we beginnen met afspraken via een beeldtelefoon om een comfortabel niveau van veiligheid te creëren. Een ander fundamenteel aspect van mijn aanpak is het benadrukken van lichaamsbewustzijn, omdat onze emoties en gevoelens sterk verbonden zijn met fysieke sensaties. Als therapeut begeleid ik jou in dit proces, terwijl jij de regie behoudt over je eigen herstel.
Ondersteuning bij burn-out, angst, trauma en zingeving
Beknopt behandeloverzicht
Je kan bij Praktijk Liefdeskracht terecht voor therapeutische ondersteuning bij een groot aantal klachten en problemen. Onderstaand vind je een overzicht van de meest voorkomende problematiek waarmee je van harte welkom bent. Herken of zie je jouw klacht er niet tussen staan ? Ik help je graag, neem gerust contact op.
Behandelsessies: Er is geen vaste behandelduur. Je bent dan ook vrij om te stoppen wanneer je wilt. Doorgaans
bemerken cliënten binnen een aantal sessies verbetering en progressie met hun probleem. Er zit verder nergens druk op. Je bent van harte welkom wanneer je dat wilt. Ook als je na lange tijd graag een keer terug komt voor een check of een sessie kan dat uiteraard.
Ondersteuning bij Burn-out
Ik zie veel mensen worstelen met burn-out in mijn praktijk. Het is een emotionele achtbaan van vermoeidheid, zowel mentaal als fysiek, door langdurige stressvolle situaties, bijvoorbeeld op het werk. De druk kan overweldigend zijn, met strakke deadlines, hoge verwachtingen en eindeloze werkdagen, vooral als je een hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebt.
Problemen in relaties, zoals conflicten met een partner of familieleden, kunnen bijdragen aan deze uitputting. Daarnaast komen mensen bij mij met verschillende rouwverwerking uitdagingen, bijvoorbeeld na het verlies van een dierbare of bij ontslag. Dit kan gevoelens van eenzaamheid oproepen, dat je je geïsoleerd voelt van de rest van de wereld.
Dit alles kan oude wonden openrijten en onverwerkte emoties naar boven brengen. En overlevingsstrategieën die vroeger goed werkten zijn dan soms niet meer effectief of zelfs contra productief. En resulteren in angsten die vele vormen kunnen aannemen. Meestal brengt het bewust worden en accepteren van gevoelens dan verlichting.
Ondersteuning bij Angst
Angst heeft vele verschijningsvormen en symptomen. En een verscheidenheid aan oorzaken. De gevolgen zijn waarneembaar, maar de exacte oorzaak is niet altijd duidelijk. Soms ligt die zelfs vóór je cognitieve ontwikkeling, in je eerste levensjaren, en herinner je niets meer van de gebeurtenissen. En soms lijkt het kristalhelder. Tijdens onze gesprekken neem ik alles wat je met me deelt serieus, of het nu gaat over moeilijkheden die je hebt meegemaakt in je gezin, problemen op school of andere (minder) ernstig lijkende gebeurtenissen. We werken met de herinneringen en gevoelens zoals jij die nu hebt, en wat je nu ervaart in je lichaam.
Even iets voor ons denkende hoofd. Volgens de existentiële psychotherapie zijn alle angsten, fobieën en neurosen terug te voeren tot vier dieperliggende angsten: Angst voor (1) de (eigen) dood, (2) vrijheid (dus: verantwoordelijkheid nemen), (3) isolatie (eenzaamheid) en/of (4) zinloosheid (‘is dit alles’). Tevens hebben op jonge leeftijd ervaren angsten veel impact op het karakter van iemand. Het kan soms bevrijdend én helend zijn voor de cliënt om te onderzoeken of hij of zij daar iets van herkent. Ook hier komt het belang van zelfbewustzijn om de hoek kijken.
Ondersteuning bij Trauma
Over trauma en de bijbehorende behandeling – waarvoor ik een aanvullende opleiding heb gevolgd – is het belangrijk op te merken dat we niet direct in diepgaande gevoelens duiken; dit om te voorkomen dat het te heftig wordt. We willen voorkomen dat je terugvalt in een traumatische herinnering waar je niet meer uit kunt komen, dus we benaderen dit veel voorzichtiger, dan bij een ‘gezonde’ overlevingsstrategie.
Wat betreft de vraag over EMDR en andere technieken; ik pas EMDR niet toe in mijn praktijk, ook al is het een vaak gebruikte methode bij PTSS. Ik maak gebruik van andere desensibilisatie methoden. Ook werk ik veel met oefeningen uit de sensorimotorische psychotherapie van Pat Ogden, een rijke bron van inspiratie met een omvangrijk boek vol verschillende soorten oefeningen.
Een techniek die ik vaak gebruik en mooi vind, is het werken met wat we 'splintermomenten' noemen. In plaats van de cliënt te vragen het hele traumatische verhaal te vertellen, wat te heftig kan zijn en tot regressie kan leiden, focussen we ons op een klein, specifiek moment voorafgaand aan het trauma. We halen dit 'splintermoment' naar voren en verkennen wat de cliënt had kunnen doen als hij of zij had geweten wat er zou gaan gebeuren.
Het idee hierachter is dat iemand tijdens een traumatische ervaring vaak bevriest en zich niet meer kan bewegen. Als je teruggaat naar dat moment, bevriest de cliënt opnieuw. Maar door te focussen op een moment vlak vóór de traumatische gebeurtenis, waarop nog wel bewogen kon worden, krijgt de cliënt de ruimte om te zien wat hij of zij toen had kúnnen doen, bijvoorbeeld wegrennen. Dit geeft een gevoel van empowerment, een herwinning van de eigen macht.
Het is een krachtige methode om te laten zien dat er altijd mogelijkheden zijn, en dat je deze momenten van kracht kunt gebruiken om vertrouwen te herwinnen, stap voor stap, door middel van verschillende 'splintermomenten'. Hiermee train je het autonome zenuwstelsel in het op een andere manier automatisch reageren. Dit is slechts één van vele de technieken die we kunnen inzetten om je weer veilig te voelen in situaties die nu nog angst triggeren.
Ondersteuning bij Zingeving
De zin van het leven; dat is altijd een interessant onderwerp om te onderzoeken. Voor mij is de zin van het leven het benutten van je talenten. Je zou kunnen zeggen dat het leven draait om bewust en soms gedisciplineerd leven, waarbij je je talenten inzet. Sommigen noemen dat jouw missie op aarde, en die missie kun je alleen vervullen door met deze drie aspecten aan de slag te gaan.
Iedereen heeft zijn eigen unieke combinatie van talenten, gevormd door genen en opvoeding, een combinatie van nature en nurture dus. Elke persoon is uniek en heeft dus iets unieks te bieden aan de wereld. Je kunt dus zelfs stellen dat ieder individu zo uniek is dat niemand anders kan bieden wat hij of zij te bieden heeft. Als jij je missie niet leeft, dan mist de wereld iets. Ja, dat is eigenlijk de zin van het leven: realiseren dat jij belangrijk bent en dat de wereld iets zou missen zonder jou, en daarmee aan de slag te gaan.
Liefdeskracht zit hem enerzijds in het vermogen om onvoorwaardelijke liefde te hebben voor jezelf, je eigen innerlijk kind, en voor anderen. En anderzijds je bewust te zijn van je angsten en daar gedisciplineerd mee om te gaan. Die combinatie geeft je een enorme kracht, en dan zal blijken dat je een keuze hebt. Vaak reageren we vanuit angst. Als je je meer bewust wordt van wat er gebeurt, heb je een keuze, en kun je handelen vanuit de vraag: ‘Wat zou Liefde doen ?’ Dat noem ik liefdeskracht.
Depressie
Bij depressie is er naast angst vaak ook veel verdriet, en weinig energie. Ik bekijk altijd eerst zorgvuldig of een cliënt dan bij mij past. In sommige gevallen is medische hulp, inclusief medicijnen, echt nodig. Als ik inschat dat dit het geval is, verwijs ik eerst door naar de huisarts. Tegelijkertijd ben ik van mening dat er in Nederland te snel naar medicijnen wordt gegrepen. Als mensen willen onderzoeken of er alternatieve manieren zijn om met hun klachten om te gaan, zijn ze welkom in mijn praktijk. Depressies kunnen namelijk ook (tijdelijke) psychologische oorzaken hebben, zoals het wegvallen van een beschermend persoon en/of een belangrijk doel.
Contactpagina Praktijk Liefdeskracht
Stel je vraag via email
Via email kun je mij jouw vraag stellen of een afspraak maken voor een kennismaking in mijn praktijk in Almere Hout. Je kan mij ook telefonisch bereiken. Ik reageer in het algemeen binnen 24 uur. Aarzel niet om uit te reiken, het verplicht tot niets.
Mijn praktijk is gevestigd op:
· Bonte Kraailaan 24
· 1343 AJ Almere Hout
Bereikbaarheid
Ik ben met de auto goed bereikbaar. Het is zowel 8 km van Almere Haven, als van Almere Buiten en Almere Stad. Er is voldoende gratis
parkeergelegenheid. Met de fiets is de praktijk bereikbaar via knooppunt 89 (ca 20 minuten vanuit Stad, Haven of Buiten). Ik ben niet zo goed bereikbaar met OV. Er rijden echter wel bussen naar Almere Hout, halte Nachtegaallaan (dichterbij) of halte Vogelweg. Vanaf de bushalte Nachtegaallaan is het nog 14 minuten lopen naar de Bonte Kraailaan 24.
Therapievormen
Ondersteuning bij
Praktische informatie
Leeftijdsgroep
Mannen Vrouwen VolwassenenBereikbaarheid
Met parking Vlot bereikbaar met de auto Toegankelijk voor rolstoelgebruikers Bereikbaar met openbaar vervoerPlaats
In de therapiepraktijk Therapie via video call (Skype, Zoom e.a.) Groepsbegeleiding in het bedrijf of verenigingConsulttype
Individuele therapie Groepstherapie Begeleiding in een bedrijf of verenigingTalen
Nederlands EngelsWerkmomenten
09:00-21:00
Wachtlijst
nee
Prijs voor een consult
50-90 euro (niet BTW plichtig)
Duur van de sessie
ca 1 uur
Opleiding
Aumm instituut
Vergoeding zorgverzekering
Nee
Leeftijd
68 jaar
Beroepsvereniging
CAT (Collectief Alternatieve Therapeuten)