Terug naar boven

Coaching

Kijk ook op Vind-een-Coach.nl, dé site voor coaching, voor meer coaches in je buurt.

Wil je ontdekken waar je passies liggen? Welke kant je met je leven op wil? Een job vinden die echt bij je past? Een coach helpt je jouw sterke punten te vinden en je verder te ontwikkelen.

Vind meteen een coach

Of lees meer over:
Wat is coaching?
Wat doet een coach?
Soorten coaching
Coaching opleidingen

Wat is coaching?

Coaching is een vorm van positieve begeleiding waarbij een coach jou helpt om jezelf te ontwikkelen en bepaalde doelen of dromen te bereiken. Dit kan zowel een doel in de privésfeer zijn als in de werksfeer.

Dankzij de persoonlijke begeleiding van een coach kom je tot nieuwe inzichten. Dit kan meer inzicht in jezelf zijn, in je relatie met anderen, in wat je in je carrière wil bereiken, enz.

Er zijn twee richtingen in coaching: de ene leunt aan bij klassieke therapie waarbij de focus vooral ligt op het behandelen van emotionele verstoringen, klachten of moeilijkheden. Hierbij heeft de coach vooral een ondersteunende en luisterende rol. De andere vorm is vooral gericht op zelfontplooiing, communicatie en het bereiken van doelen. Hierbij heeft de coach een meer sturende, analyserende en adviserende rol. Deze tweede vorm van coaching komt vaak voor in de bedrijfswereld (bijv. jobcoach), de sportwereld (bijv. sportcoach) maar ook individueel zoals life coach of mental coach.

Naast individuele coaching, is coaching ook mogelijk in groep. Business coaching of team coaching is een specifieke vorm van ondersteuning die geboden wordt aan bedrijven, teams, organisaties, verenigingen of groepen. De begeleiding wordt afgestemd op de vraag van de groep en kan variëren in vorm zoals bemiddeling, bijscholing, teambuilding, persoonlijke ontwikkeling, personeelsplanning of communicatie. Het is een zeer kortstondige maar zeer interactieve vorm van begeleiding waarbij de team coach vaak een coördinerende of vormgevende rol speelt.

Wat doet een coach?

Een coach is positief en ondersteunend. Zo kan je de doelen die je jezelf hebt gesteld makkelijker bereiken. Enkele voorbeelden van doelen waarbij een coach je kan helpen, zijn:

  • Het krijgen van meer zelfvertrouwen
  • Assertiever worden
  • Overwinnen van faalangst
  • Leren omgaan met stress en spanningen
  • Een betere work-life balance
  • Meer plezier in je werk vinden
  • Je relatie met anderen verbeteren
  • Groeien op je werk

Soorten coaching

Een coach wil mensen, bedrijven, teams, enz. vooruit helpen. Er zijn veel verschillende redenen waarom je voor coaching kan kiezen, en er zijn net zoveel vormen van coaching. Zo is er voor elk wat wils. Enkele populaire coachingsvormen zijn:

Bedrijfscoaching

Een bedrijfscoach kijkt hoe een bedrijf optimaal kan functioneren. Wat zijn de bedrijfsdoelen? Hoe kan de sfeer op de werkvloer verbetert worden? Hoe kan je je bedrijf laten groeien? Dit zijn vragen waar je samen met een coach het antwoord op vindt.

Kindercoaching

Heeft je kind last van leerproblemen? Piekeren? Nachtmerries? Een kindercoach kan op een laagdrempelige manier hulp bieden aan jonge en oudere kinderen die met moeilijkheden of uitdagingen kampen.

Loopbaancoaching

Weet je niet zeker welke job bij je past? Ben je niet gelukkig op je huidige job? Wil je carrière maken? Of starten als ondernemer? Een loopbaancoach ondersteunt je in belangrijke loopbaanbeslissingen. Samen ontdek je waar je talenten en passies liggen.

Relatiecoaching

Ervaar je problemen binnen je relatie? Willen jullie beter leren communiceren? Opnieuw verbinding maken? Een relatiecoach leert jullie om je gevoelens en verlangens op een opbouwende manier onder woorden te brengen. Zo kan er gezocht worden naar een duurzame oplossing voor relatieproblemen.

Online coaching

Heb je geen auto? Vind je het moeilijk om coaching in te plannen in je drukke agenda? Of lijkt online coaching je gewoon fijner? Dan kan een online coach je uitstekend begeleiden via videogesprek (bijv. Zoom, Skype,…), telefoon of e-mail.

Coaching opleidingen

Wil je een coaching opleiding volgen? Neem een kijkje in het overzicht coaching opleidingen, cursussen en trainingen op Vind-een-Coach.nl.