Terug naar boven

Vermoeidheid: Therapie en hulp bij moeheid

Moe zijn, dat ervaart iedereen wel eens. Maar wat te doen bij aanhoudende vermoeidheid? Wat zijn de oorzaken en symptomen? En hoe kan je vermoeidheid verminderen?

Je vermoeidheid overwinnen? Vind direct een therapeut voor de behandeling van vermoeidheid

Of lees meer over:

Wat is vermoeidheid?
Symptomen van vermoeidheid
Behandeling van vermoeidheid
Oorzaken van vermoeidheid

Wat is vermoeidheid?

Vermoeidheid treedt doorgaans op na langdurige of extra zware inspanning of bij slaaptekort. Daarbij hoeft het niet noodzakelijk om lichamelijke inspanning te gaan: emotioneel belastende of stresserende situaties kunnen evenzeer tot vermoeidheid lijden. Lees meer over de oorzaken van vermoeidheid.

Vermoeid zijn na een bijzondere inspanning is normaal. Rust is de belangrijkste remedie. Soms is er echter meer aan de hand.

Aanhoudende vermoeidheid verdwijnt niet na een paar keer goed slapen of fysiek herstel. Vaak knaagt deze vermoeidheid stil aan je dagelijks leven, zonder dat je goed en wel beseft dat het bergaf gaat. Zeker in deze drukke tijden van hard werken en hoge sociale en familiale standaarden komt vermoeidheid erg vaak voor.

Vermoeidheid is een signaal van je lichaam dat er een grens overschreden is. Wanneer je hier niet naar luistert, kan dit gevolgen hebben voor je geestelijk en fysiek welzijn.

CVS

CVS of chronisch vermoeidheidssyndroom is een uitgesproken vorm van vermoeidheid. Bij deze ziekte is je lichaam in een chronische staat van uitputting.
Lees meer over CVS.

Symptomen van vermoeidheid

Veelvoorkomende symptomen bij vermoeidheid zijn

  • Vaak moe zijn overdag en het gevoel niet uitgeslapen te geraken
  • Futloosheid en weinig motivatie
  • verminderde concentratie en geheugen
  • prikkelbaarheid of emotioneel
  • Ook piekeren en innerlijke onrust is een vaak gehoorde klacht
  • Slaapproblemen: moeite met inslapen of vaak wakker worden ’s nachts
  • Je lichaam en je ogen kunnen zwaar aanvoelen
  • Pijnlijke spieren en gewrichten kunnen voorkomen
  • Hoofdpijn of migraine kan ook te maken hebben met vermoeidheid

Herken je de meeste symptomen, kan bestaat de kans dat je (over)vermoeid bent. Mogelijks is er een reden voor die je kan aanpakken.
Bekijk dit samen met een therapeut die vermoeidheid behandelt.

Behandeling van vermoeidheid

Psychotherapeutische behandeling van vermoeidheid

Bij heel wat vormen van vermoeidheid spelen stress, zorgen of overbevraging een belangrijke rol. Therapie kan je helpen deze moeilijkheden te vermijden of aan te pakken, zodat je vermoeidheid kan overwinnen.

Via therapie krijg je opnieuw een rustpunt voor jezelf en een luisterend oor. De therapeut zal je samen met jouw de oorzaken en instandhoudende factoren van overbevraging onderzoeken. Vaak spelen stressoren in onze omgeving een rol, zoals een hoge werkdruk, verbouwingen, gezinsveranderingen enzovoort. Je leert deze stressoren en jouw signalen van belasting beter herkennen.

Daarnaast leer je via therapie jouw eigen patronen onderzoeken, zodat je beter kan omgaan met stressoren. Je ontwikkelt de vaardigheid om te ontspannen. Hierdoor vind je opnieuw de balans tussen activiteit en relaxatie. Op die manier kunnen heel wat lichamelijke klachten vermeden worden.

Zinvolle therapeutische behandelingen bij vermoeidheid zijn gesprektherapie, assertiviteitstraining, relaxatietherapie, mindfulness en vele andere.


Fysieke behandeling

Afhankelijk van de oorzaak van je vermoeidheid zijn er een aantal medische oplossingen. Bij CVS kan bepaalde medicatie voor een basisniveau aan energie zorgen. Verder kan een analyse van je voedingspatroon bijvoorbeeld helpen om bepaalde vitaminetekorten op te sporen. Voor het aanpakken van slaapproblemen of een slaapstoornis kan slaapmedicatie een duwtje in de rug betekenen. Bedenk echter dat medicatie in veel gevallen niet de oorzaak van de vermoeidheid aanpakt en risico’s inhoudt. Er zijn diverse therapeutische behandelingen beschikbaar die je kunnen leren hoe je kan omgaan met vermoeidheid of hoe je vermoeidheid verminderen kan.


Neem zeker ook eens een kijkje bij onze cursussen voor assertiviteitstrainingen, ontspanningsoefeningen en meditatiecursussen om je herstel te bevorderen en effectief te leren ontspannen.

Oorzaken van vermoeidheid

Aan de basis van vermoeidheid ligt vaak een overdaad aan inspanning. Dit kan zowel fysieke inspanning zijn als geestelijke inspanning (zorgen, stress, kwaadheid…)
Slaapproblemen (vb verstoord slaapritme, wakker worden), ongezonde voedingspatronen of een ongezonde levensstijl (weinig fysieke inspanning, overdreven tv of internet gebruik,…) zijn andere mogelijke oorzaken van vermoeidheid.
Uiteraard is het nodig om ook alle medische oorzaken te onderzoeken.

Toch komt vermoeidheid ook erg vaak voor als symptoom van een onderliggend probleem zoals bijvoorbeeld depressie, burn-out, angst of zelfs PTSS, na een traumatische ervaring.
Heb je het vermoeden dat je vermoeidheid een symptoom is van een dieperliggend probleem? Een behandeling bij vermoeidheid kan je helpen het patroon te doorbreken. Aarzel niet om op zoek te gaan naar therapie voor vermoeidheid.

Nog vragen?

Contacteer een therapeut voor vermoeidheid voor meer info.