Terug naar boven

Relaxatietherapie / relaxatietraining

Meer en meer hebben we behoefte aan ontspanning, onthaasting en leven in het hier en nu. Stress, spanningen en presteren staan centraal in onze maatschappij, waardoor we vaak op onze lichamelijke en emotionele reserves teren. Relaxatietherapie kan daarop een antwoord bieden. Maar wat is relaxatietherapie dan en voor wie is het geschikt?

Vind direct een relaxatietherapeut.

Wat is relaxatietherapie?
Wanneer en waarom
Ontspanningsoefeningen en technieken

Wat is relaxatietherapie?

Relaxatietherapie is een vorm van therapie die je leert lichamelijk en mentaal tot rust te komen. Daarbij gaat het om verlichting van de stress en spanningen op het moment van de sessie, maar je wordt ook aangespoord om te evolueren naar een meer permanente staat van kalmte.

De capaciteit tot zelfzorg is één van de uiteindelijke doelen in relaxatietherapie, zodat je zelf in staat wordt te ontspannen wanneer nodig of om te gaan met stressvolle situaties.
Daartoe gebruikt relaxatietherapie diverse oefeningen en technieken, zoals bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, lichaamsbeweging, visualisatie en meditatie. Lees meer over de verschillende ontspanningstechnieken.

Relaxatietherapie richt zich op het verlichten van stress gerelateerde klachten. Omdat de stress aan de basis ligt van heel wat mentale en lichamelijke problemen, heeft relaxatietherapie bij heel wat klachten positieve effecten.

Daarnaast werkt de relaxatietherapeut aan een gezonde ademhaling, lichaamshouding en lichaamsbewustzijn en leer je op een constructieve manier om te gaan met je gedachten (vb bij piekeren of negatief denken).

Relaxatietherapie: wanneer en waarom

Relaxatietherapie kan baat hebben bij diverse lichamelijke problemen, zoals bijvoorbeeld hyperventilatie, vermoeidheid, maag –en darmklachten, hartkloppingen of zelfs huidaandoeningen zoals eczeem. Net zo goed is relaxatietherapie geschikt om mentale problemen aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan angst of paniekaanvallen, faalangst, PTSS (na trauma’s), agressiebeheersing, of slaapproblemen. Relaxatietherapie kan bovendien ook een goede hulp zijn bij het herstel van een burn-out.

Ontspanningsoefeningen en technieken

Bij relaxatietraining geeft de ontspanningstherapeut jou voornamelijk ontspanningsoefeningen. De bedoeling is steeds om de geest en het lichaam in een staat van rust en harmonie te brengen en te leren hoe gezond om te gaan met spanning.

Afhankelijk van de aanpak van ontspanningstherapeut is relaxatietherapie een combinatie die elementen bevat uit verschillende methoden:

- Bij lichaamsgerichte therapie sta je stil bij de signalen van je lichaam, ontdek je waar er blokkades zitten en hoe je deze opnieuw kan laten stromen. Zonder woorden kom je gemakkelijker bij wat jij nodig hebt om gezond en ontspannen te zijn.

- Bij mindfulness wordt er voornamelijk uitgegaan van leven in het hier en nu. Deze vorm van bewust omgaan met je handelingen en gedachten brengt rust en eenvoud bij chaos, overprikkeling en stress.

- Meditatie brengt je aandacht naar je innerlijke wereld of brengt net ruimte door het laten stilvallen van je gedachten. Meditatie helpt je een innerlijke balans te bereiken, brengt rust in tijden van stress en bevordert het herstel van je lichaam.

Ook Yoga kan heilzaam zijn als ontspanning.

- Bij ademtherapie worden er gekeken naar hoe je natuurlijk ademt en waar eventuele blokkades zitten die dit verhinderen. Door ademhalingsoefeningen komt hier beweging in en lukt het om op een ontspannen manier te ademen, waardoor je opnieuw energie en vrijheid krijgt.

- Ook wandeltherapie kan een vorm zijn van relaxatietherapie. Wandelen staat hier centraal: zowel letterlijk als figuurlijk ben je in beweging. De lichte inspanning brengt op een natuurlijke manier ontspanning. De beweging en contact met de natuur maakt het gemakkelijker om samen met de wandeltherapeut over je hulpvraag te praten.

- Een andere component bij relaxatietherapie kan massage zijn. Het fysiek wegwerken van opgehoopte spanning in de spieren, het deugdzaam genot van aanraking en warmte en het vrijmaken van tijd voor jezelf helpen je spanning los te laten. Niet elke relaxatietherapeut biedt dit aan.

- Ook vormen van energetische therapie of heling kunnen ontspannend of rustgevend werken. Hierbij kunnen stressvolle ervaringen of blokkades geheeld en opnieuw in balans gebracht worden.

- Soms wordt er gebruik gemaakt van ontspannende muziek, klanken of aromatherapie.


Weet je niet welke oefeningen jou het meest tot rust zouden brengen? Ga voor een vrijblijvende kennismaking met een relaxatietherapeut en bespreek je mogelijkheden.