Hoe vind ik een goede therapeut?

Hoe zoek ik een goede therapeut?

Een geschikte therapeut zoeken kan soms een hele klus zijn. Om een geschikte therapeut te vinden, is het handig om te weten waar je rekening mee moet houden.

Als je volgende tips raadpleegt vind je zeker een geschikte therapeut.

Bij het kiezen van een geschikte therapeut is het raadzaam de tijd te nemen en te bekijken wie deze therapeut is en wat hij of zij precies doet: wat zijn de specialisaties, heeft de therapeut ervaring met jouw klacht, wat is zijn of haar opleiding, is hij of zij lid van een beroepsvereniging?

Verschillende therapievormen en -stromingen

Binnen de psychotherapie zijn er zeer veel stromingen en methodes. Ze maken de aanpak specifiek, maar aan de basis werken ze vaak hetzelfde. De manier van werken kan vooral zijn met gesprekstherapie, met lichaamsgerichte therapie of eerder op een creatieve of alternatieve manier. Probeer te voelen wat jou het meeste aanspreekt: wil je inzichten verwerven via gesprek of eerder op een expressieve, ervaringsgerichte manier tewerk gaan? Soms moet je een bepaalde therapievorm eerst ondergaan voordat je weet of ze bij jou past. Maar ook via een kort gesprek met de therapeut over de therapievorm zal je er al veel over te weten komen.
Meer info over alle therapievormen vind je bij ‘Wat is’.

Een therapeut die bij je past

Bij het zoeken naar een goede therapeut die bij jou past is het belangrijk dat het ‘klikt’ tussen jou en de therapeut. Dit gevoel is minstens even belangrijk als de therapievorm of de opleiding van de therapeut. Om het therapeutisch proces te laten slagen is het essentieel dat je je comfortabel en veilig voelt. Los van de kwaliteiten van de therapeut, heeft dit ook te maken met de therapeut als persoon. Op Vind-een-Therapeut.nl kan je door de persoonlijke tekst van de therapeut te lezen een ruimer beeld krijgen van wie de therapeut is.
Als de persoonlijke pagina van een therapeut je aanspreekt, kan je via ‘zend een email’ een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek.

Erkende therapeuten

Er is onlangs een politiek akkoord bereikt om de titel ‘psychotherapeut’ te erkennen, maar de voorwaarden moeten nog verder besproken worden. De titel therapeut is op dit moment nog niet beschermd. Dit zorgt ervoor dat iedereen dit beroep kan uitoefenen. Het beroep psycholoog is wel beschermd. Ook therapeuten die geen psychologie-opleiding of een therapieopleiding gevolgd hebben, kunnen zeer bekwaam zijn. Toch is het raadzaam om te kijken of de therapeut geschoold of bijgeschoold is. Je kan eventueel ook kijken of de therapeut aangesloten is bij een beroepsvereniging. Zij verbinden zich ertoe om geregeld bijscholing en supervisie te volgen.
Voor of tijdens het kennismakingsgesprek kun je gerust vragen naar de opleidingen of achtergrond van de therapeut.

Nog vragen?

Heb je vragen over de manier van werken, behandeling van jouw klachten, praktische vragen over de prijs of duur, stel ze dan gerust aan de therapeut. Je kan dit vooraf doen of uitgebreider tijdens een kennismakingsgesprek of oriënteringsgesprek. Het eerste contact met de therapeut kan al veel duidelijk maken waardoor jij gemakkelijk de therapeut kan zoeken en vinden die bij jou past!

Via onze uitgebreide zoekfunctie kun je gemakkelijk een Therapeut zoeken.